Вести

Усвојен буџет Oпштине Жабари за 2022. годину

У Жабарима је 17.12.2021. године одржана последња седница СО Жабари у 2021. години, и на њој је најважнија тачка била усвајање буџета за 2022. годину.

Седницом је председавао Дејан Адамовић, а заседању је присуствовао председник Општине Јован Лукић.

Приходи буџета за наредну годину планирани су у износу од 335.364.000 динара, расходи и издаци су на нивоу од 365.564.000 динара, а дефицит од 30,2 милиона динара покриће се из нераспоређеног вишка прихода из ранијих година. Говорећи о детаљима планираног буџета, председник Скупштине општине Дејан Адамовић је нагласио да се највећи износ прихода односи на текуће трансфере од других нивоа власти и то чини 52 одсто укупних текућих прихода. Следе порез на доходак, добит и капиталне добите на нивоу од 20 одсто, порез на имовину 10 одсто, док остале врсте прихода имају мањи удео у укупним примањима. највећи проценат расхода и то скоро 30 одсто односи се на категорију трошкова коришћења роба и услуга. Ту спадају сви нужни трошкови за функционисање како директних, тако и индиректних корисника буџетских средстава, као што су стални трошкови (трошкови електричне енергије, комуналне услуге, услуге комуникације, трошкови осигурања), трошкови материјала, текућих поправки и одржавања, услуге по уговору, специјализоване услуге. С обзиром да се од 2015. године са линијског прешло на програмско буџетирање, највећа издвајања односе се за следеће програме: опште услуге локалне самоуправе, који обухвата трошкове функционисања Општинске управе, општинског правобраниоца, управљање у ванредним ситуацијама, јавни ред и мир, средства текуће и сталне буџетске резерве, средства обезбеђена за функционисање месних заједница.

У наставку седнице већином гласова усвојене су одлуке да завршни рачун буџета Општине за 2021. годину садржи извештај екстерне ревизије, о локалним комуналним таксама, етички кодекс функционера Општине, кадровски план општине Жабари за 2022. годину, допуњена одлука о снабдевању водом за пиће и пречишћавању и довођењу атмосферских и отпадних вода и годишњи програм одржавања, уређења и изградње комуналне инфраструктуре и објеката јавне намене за 2022. годину, који износи 68.358.000 динара.

Дата је сагласност на програм пословања ЈКП „Комуналац“, посебан програм коришћења средстава за субвенције из буџета Општине за 2022. годину и измену и допуну Статута овог предузећа. У току ове године урађена је студија процене стања постојећег водоводног система насељених места Влашки До, Александровац, Ореовица, Симићево, Жабари, Породин и Витежево са предлозима за унапређење система. На бази студије приступиће се реконструкцији водоводне мреже, користећи средства Канцеларије за управљање јавним улагањима, која је за ове намене у првој фази одвојила 2 милиона евра. Урађена је техничка документација за систем даљинског надзора и управљања водоводном мрежом на територији општине Жабари, како би се пратило стање губитака и растицање воде у водоводној мрежи по којој ће се израдити нове зоне потрошње и мерних места са мерачима протока. Процењујемо да су сада губици у мрежи веома велики и износе између 50 и 60 одсто. Крајњи циљ овог пројекта је унапређење постојећег система и базирање на смањењу губитака у мрежи као и смањење оперативних трошкова експлоатације и одржавања система. Сакупљање, одвођење и пречишћавање отпадних вода системом јавне канализације обавља се за сада само у већем делу Жабара, системом „мокро поље“. У сарадњи са локалном самоуправом урађен је пројекат под називом „Изградња нове канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода“, према којем дужина примарног вода је 26 километара и секундарног 50 километара. Пројекат се реализује преко Министарства грађевинарства и инфраструктуре у оквиру програма „Чиста Србија“. У 2022. години неопходна је набавка теренског возила и мањег багера – ровокопача, а на водоизворишту у Породину потребно је извршити набавку нове пумпе, уградити потпуно нову електронику, фреквентни регулатор и централни водомер, као и ремонт једне од три неисправне пумпе.

За чланове Школског одбора ОШ „Дуде Јовић“ Жабари иемновани су: Маја Стевановић, Сања Голубовић, Зорица Марковић (испред запослених), Дарко Милошевић, Жак Перић, Слађана Јанковић (испред Савета родитеља), Ненад Радојковић, Велизар Бекић и Јелена Станојевић (испред локалне самоуправе).

Извор текст: Реч народа
Извор слике: Реч народа