Вести

Пуно лепих вести из Дома здравља Жабари

Ново возило за ДЗ Жабари, реконструкција зелене површине са клупама, лабораторијски микроскоп, 10 нових рачунара, 4 специјализација, нови кадрови...

У оквиру Пројекта „Хитан одговор Републике Србије на ковид -19“, директор Дома здравља Жабари др Ненад Димитров потписао је уговор са Министарством здравља о додели на коришћење возила за превоз пацијената на хемодијализу. Реч је о возилу фиат дукато комби L2H2 140, запремине 2184 кубних центиметара и снаге мотора 103 KW.
Уз захвалност Министарству здравља на донацији директор Дома здравља истиче да је за ову установу добијено возило веома важно, јер се тренуто на хемодијализу из ове општине у пожаревачку Болницу превозе четири пацијента једном недељно и два пацијента два пута недељно.
-У време пандемије наше потребе за превозом и санитетским возилима су се знатно повећале, тако да је за нас ова донација изузетно значајна. Набавком овог возила обновићемо застарели возни парк, а у наредном периоду, у оквиру истог HORSK пројекта очекујемо донацију још једног санитетског возила, чиме ћемо умногоме олакшати транспорт наших пацијената. Такође, за опремање РТГ кабинета добићемо рендген апарат. Огромну захвалност дугујемо Министарству у настојању да нашим здравственим радницима обезбеди боље услове рада, а пацијентима боље лечење, истиче др Димитров.
Подршка овој здравственој установи стиже и из локалне самоуправе која кроз додељена и опредељена средства финансира реконструкцију зелене површине испред Дома здравља. Пројекат подразумева реконструкцију травњака са сетвом семена траве, санитарну сечу стабала, припрему терена за садњу, садњу сезонског цвећа, садница украсних жбунова и туја, дрворедних садница са анкорисањем и орезивање дрвећа до четири метра висине. Ових дана биће монтиране и четири парковске клупе дуж бетонске стазе, за потребе пацијената, док чекају на преглед или превоз.
-Локална самоуправа на челу са председником Јованом Лукићем нам је, поред средстава за оплемењивање спољашњег простора, обезбедила и лабораторијски микроскоп „Hund Wetzlar“ за преглед крвног размаза код деце и седимента урина, чија је вредност 180.000 динара. Пред крај 2021. године, за потребе Дома здравља Жабари и Ковид амбуланте у Александровцу из општинског буџета опредељена су средства и за набавку десет рачунара, наглашава директор.
Што се тиче кадрова, Дом здравља Жабари има једног лекара на специјализацији из радиологије, а додељене су још три специјализације, две из опште медицине и једна из гинекологије и акушерства.
-Трудимо се да што више едукујемо кадар, имали смо мало проблема око запошљавања нових лекара јер се нико није јављао на конкурсе, а сада смо и ту ситуацију превазишли упошљавањем једног лекара из Крагујевца. Што се тиче борбе са коронавирусом, две године су прошле, сви смо помало уморни и истрошени, али не одустајемо и чини ми се да полако добијамо битку, сваким даном смо све јачи што ме чини изузетно поносним, закључио је др Ненад Димитров.

ИЗВОР:
Д. Динић,Реч Народа Пожаревац