Вести

29.11.2022. - одржана је седница Скупштине општине Жабари

Дана 29.11.2022. године одржана је седница Скупштине општине Жабари.

Усвојен је трећи ребаланс буџета за 2022. годину, Према речима председника Скупштине општине, овом изменом укупни приходи и примања се мењају и износе 603.832.244 динара. До повећања обима средстава, којима Општина располаже, дошло је пре свега ефикасном наплатом пореза на имовину обвезника који воде пословне књиге, у првом реду од Гасне станице у Породину. Корекцијом овог и других прихода који су у претходном периоду имали висок проценат остварења, али и умањењем прихода чије остварење није на завидном нивоу, укупан износ за који се повећава буџет Општине је 67.845.000 динара. Ова средства су распоређена на: асфалтирање путева 30 милиона, уређење платоа испред Дома културе у Жабарима 10 милиона, изградњу помоћног објекта фудбалског терена – свлачионице у Влашком Долу 15 милиона и 150.000 динара. Такође, за програм – опште услуге локалне самоуправе повећан је износ за 5.177.000 динара, енергетску ефикасност 3 милиона, основно образовање 1,2 милиона, социјалну и дечију заштиту милион динара, развој туризма 435.500 динара, заштиту животне средине милион динара, предшколско васпитање 359.383 динара, развој културе и информисања 240.000 динара, политички систем локалне самоуправе 880.000 динара, рекао је Адамовић.

Затим је дата сагласност на извештај о извршењу буџета Општине за перод јануар-септембар 2022. године.

Већином гласова усвојене су и одлуке: о прибављању непокретности у јавну својину општине непосредном погодбом, одређивању зона и најопремљеније зоне, стопама пореза на имовину, утврђивању просечних цена квадратног метра одговарајућих непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2023. годину, стопи амортизације, коефицијентима за утврђивање пореза на имовину за непокретности обвезника који воде пословне књиге, разврставању неизграђеног грађевинског земљишта у пољопривредно, односно у шумско земљиште, код утврђивања основице пореза на имовину. Од 1. јануара наредне године трошкови снабдевања електричном енергијом за јавно осветљење биће покривени из општинског буџета.

Дата је сагласност на програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за 2022. годину и измену и допуну годишњег програма одржавања, уређења и изградње комуналне инфраструктуре објеката јавне намене.

Образована је Комисија за планове Општине Жабари у саставу: Данијел Радуловић (председник), Драгољуб Живковић (заменик председника), Саша Пушица (секретар), Светлана Ристић и Зоран Туцић (чланови). У Општински савет родитеља именовани су: Ивана Пајић, Миодраг Милорадовић, Марија Милорадовић, Даница Цвејић, Дарко Милошевић и Велибор Павловић.

Извор текст: ,,Реч народа'' Пожаревац
Извор слике: ,,Реч народа'' Пожаревац