Вести

16.12.2022. - Седница СО Жабари

На седници СО Жабари од 16.12.2022. године усвојен је буџет општине Жабари за 2023. годину. На дневном реду нашло се 11 тачака, од којих је највише пажње посвећено разматрању и доношењу новог буџета.

- Председник СО Дејан Адамовић је нагласио да су укупни приходи и примања пројектовани у износу од 427.922.084 динара, расходи и издаци предвиђени су у висини од 472.922.084 динара, а буџетски дефицит утврђен на нивоу од 45 милиона динара финансираће се из нераспоређеног вишка прихода из ранијих година. Највећи износ прихода односи се на текуће трансфере од других нивоа власти и то чини 43 одсто удела у буџету. Када је реч о пореским приходима који чине 54 одсто буџета, највећа издвајања су од пореза на имовину 29 одсто и пореза на доходак 20 одсто. Када говоримо о расходима највећи проценат односи се на категорију трошкова коришћења роба и услуга. Ту спадају сви нужни трошкови за функционисање како директних, тако и индиректних корисника буџетских средстава. По програмима највећа издвајања се односе на опште услуге локалне самоуправе 28,85 одсто, следе организација саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре са 10,34 одсто. Такође, доста средстава је опредељено за функционисање основних школа, комуналну делатност, социјалну заштиту која обухвата материјалне трошкове неопходне за рад Центра за социјални рад, финансирање услуге помоћ у кући за стара лица и лица са посебним потребама, превоз средњошколаца, бесплатну ужину за ученике од 1. до 4. разреда, једнократне помоћи за рађање деце, бесплатне уџбенике за ђаке прваке, стипендије за студенте. Обезбеђена су средства за предшколско васпитање, установе културе, пољопривреду. локални економски развој, здравствену заштиту, спорт, становање, урбанизам и просторно планирање, енергетску ефикасност. Укупан износ за плате је остао на нивоу из 2022. године и износи 90.631.846 динара, казао је Адамовић.

- У наставку седнице већином гласова усвојене су одлуке да завршни рачун буџета Општине за 2022. годину садржи извештај екстерне ревизије, о локалним комуналним таксама, спровођењу јавног конкурса за именовање директора ЈКП „Комуналац“ и кадровски план Општине за 2023. годину. У Комисију за спровођење конкурса за избор директора јавних предузећа именовани су: Љубодраг Чолић (председник), Јелица Гвоздић, Ана Стевановић, Жељко Новаковић и Небојша Марковић.
Усвојена је одлука о приступању изради Плана развоја за период од 2023. до 2030. године чији је циљ дефинисање визије развоја општине Жабари, одређивање потенцијалних вредности и развојних праваца општине и одговарајућих мера, заснованих на унапређењу квалитета живота грађана и подстицању убрзаног економског развоја, тежећи ка одрживом, планском и рационалном коришћењу природних ресурса.

- Дата је сагласност на годишњи програм одржавања, уређења и изградње комуналне инфраструктуре и објеката јавне намене за 2023. годину. У најважније пројекте за чију реализацију је предвиђен износ од 120.525.000 динара спадају ревитализација пољских путева, летње одржавање и асфалтирање путева, израда пројектне документације, изградња помоћног објекта у Влашком Долу, изградња игралишта за децу.

- Одборници су дали зелено светло на програм пословања ЈКП „Комуналац“ и посебан програм коришћења средстава за субвенције из буџета Општине за 2023. годину.

Извор текст: ,,Реч Народа'' Пожаревац
Извор слике: ,,Реч Народа'' Пожаревац