Вести

07.10.2022. године обележен је Дан ослобођења и Дан општине Жабари

У ОШ „Дуде Јовић“ у Жабарима, свечаном академијом обележен је 8. октобар, Дан ослобођења и Дан Општине Жабари. Скуп је отворио председник СО Жабари Дејан Адамовић нагласивши да је 8. октобра пре 78 година општина Жабари ослобођена од фашистичке окупације и да прослава овог важног датума представља одавање почасти свим прецима који су се храбро борили са слободу, уписујући своја имена и своју храброст у славну историју српског народа.

Председник Општине Јован Лукић честитао је грађанима празник и истакао да је општина Жабари одувек била на раскрсници важних путева, али са одлучним и храбрим грађанима који су увек бирали прави пут којим треба кренути, увек настојећи да тај пут буде најбољи за генерације које долазе.

Октобарску награду као највише признање за изузетан допринос у развоју и афирамцији општине Жабари у 2022. години, председник Општине Јован Лукић уручио је министру без портфеља задуженом за развој недовољно развијених општина Новици Тончеву.
-Грађанима бих честитао празник и пожелео бољи живот, а општинском руководству да слуша грађане и ради у њиховом интересу, поручио је министар Тончев.

Добитници Октобарских плакета су: Предузеће за откуп пољопривредних сировина „Панта клас“ из Александровца, Етно секција „Златни вез“ КУД-а Александровац, Црквена општина Жабари, Удружење особа ометених у развоју „Кључ“ Жабари и Центар за културу „Војислав Илић Млађи“ за 20 година од оснивања. Признања је уручио председник СО Дејан Адамовић.

Заменик председника Општине Игор Чолић уручио је Октобарске захвалнице: Немањи Трујићу из Влашког Дола, Периши Стевановићу из Витежева, Дејану Пенчићу из Породина, Стеви Царићу из Четережа и Микици Јенићу из Миријева. Посебну захвалницу за пензионисане раднике у Општинској управи, начелник Небојша Миловановић уручио је Милици Милановић из Жабара.

Свечаности су присуствовали шефица Кабинета министра без портфеља задуженом за развој недовољно развијених општина Јелица Трифуновић, народни посланици Ана Миљанић и Верољуб Арсић, градоначелник Пожаревца Саша Павловић, представници општина из браничевског и поморавског округа, цркве, војске, полиције, директори јавних предузећа и установа. У културно – уметничком програму наступили су драмски уметници Маја Колунџија и Александар Лазић, уз музичку пратњу солиста Катарине Богдановић, Неде Николић и Александра Софронијевића. Њима је захвалнице уручио председник Општине Јован Лукић.